כשאנחנו קונים תוספי תזונה, אנחנו לרוב קוראים את תווית היצרן ומסתמכים על הכתוב בה כדי לקבל החלטה. לפעמים חשוב ביותר לדעת מה מכיל תוסף התזונה, וחשוב לא פחות – מה הוא לא מכיל.
כאשר מדובר על תוסף תזונה המכיל מיצוי משורש צמח הליקוריץ, חובת הצרכן היא לדרוש דוח מעבדה שכזה, מעבר למידע המצוין בתווית, וזאת בגלל שתי סיבות עיקריות:
- מהי רמת הגליצריזין במוצר?
משרד הבריאות קבע כי בתוסף תזונה ניתן לצרוך עד 10 מ"ג גליצריזין ביום. כמות גדולה יותר של גליצריזין עלולה לגרום לעליית לחץ הדם, ירידה ברמות האשלגן ותופעות לוואי חמורות נוספות. - מהי רמת נוגד החמצון גלברידין במוצר?
האם הוא נמצא בכמות אפקטיבית כפי שהוכח במחקרים? כמה כמוסות נדרשות כדי להבטיח את הכמות האפקטיבית במחקר?מרבית תוספי התזונה מבוססי צמח הליקוריץ אינם מכילים רכיב זה כלל או שמכילים אותו במינון נמוך ולא משמעותי.
בנוסף לשני רכיבים אלו, בפרופיל המיצוי של שורש הליקוריץ ישנם חומרים נוספים אשר משלימים את פעולת הגלברידין ופועלים בסינרגיה עמו. רמות החומרים הללו נמוכות מאוד ולכן לא מציינים אותם בתווית המוצר.
ללא דוח מעבדה חיצוני בלתי תלוי, לעולם כצרכן לא תדע את רמתם של הרכיבים הפעילים הללו!
מה קורה אם יש הרבה גליצריזין בשורש הליקוריץ?
כולנו מכירים ממתק שנקרא ליקריץ – בצבע שחור עם טעם ייחודי, שמופק משורש הליקוריץ.
חוץ מהטעם האופייני, לממתק יש תכונות דומות לשורש הליקוריץ ולכן מי שאוכל הרבה ממנו עלול לסבול מעלייה בלחץ הדם ומבעיות נוספות, כאילו אכל את השורש עצמו. הבעיות הללו נגרמות בגלל הימצאותו של חומר פעיל שנקרא גליצריזין, שנמצא באופן טבעי בשורש.
הנה כמה מתופעות הלוואי שנצפו בקרב צרכנים שצרכו את שורש הליקוריץ המכיל גליצריזין מעל הרמה המותרת:
- הגליצריזין עלול לגרום לירידה בכמות האשלגן בגוף.
- הגליצריזין עלול לגרום לעליית לחץ הדם.
- הגליצריזין עלול לגרום להפרעת קצב הלב.
- הגליצריזין עלול לגרום לבצקות.
- הגליצריזין עלול לגרום לאי- ספיקת לב.
חשוב לנו לדעת שאנחנו רוכשים תוסף ליקוריץ עם רמת גליצריזין נמוכה מהמינון המקסימלי המותר.
תמיד נעדיף את התוסף שבו הרמה הנמוכה ביותר או את זה שאין בו כלל גליצריזין.
דבר זה מבטיח הפחתה מירבית של הסיכוי לתופעות לוואי, או כמו שאומרים: "אם יש ספק – אז אין ספק".
בואו נדבר על גלברידין
במחקרים שנערכו נמצא כי צריכה של מיצוי שורש ליקוריץ המכיל מינון משמעותי של "גלברידין", אנטיאוקסידנט ממשפחת הפוליפנולים:
- מורידה ב-55% את רמת החמצון של הLDL
- מורידה את רמת הכולסטרול הרע LDL – ב-9%
- מפחיתה את לחץ הדם ב-10%
- ומעלה את התנגדות הדם לחמצון ב-19 אחוזים.
תמיד נעדיף את התוסף שבו רמת הגלברדין הגבוהה ביותר לכמוסה,
כזו המבטיחה לך את המינון המקורי בכמה שפחות כמוסות.
מדוע חייבים בדיקת מעבדה בכל סדרת ייצור ולא ניתן להסתמך על בדיקה חד פעמית?
חומר הגלם בו משתמשים כדי לייצר את תוסף התזונה גדל בתנאים משתנים של מזג אוויר, השקייה ואפילו זמני קטיפה. דבר זה מביא להבדלים ברמות החומרים הפעילים בשורש עצמו, בצורת הטיפול בו (שיטת המיצוי), וכתוצאה מכך גם במוצר הסופי, אשר יכול להשתנות מאצווה לאצווה.
אנחנו, בחברת The123, הגדרנו סטנדרט חדש שבו כל סדרת ייצור עוברת בדיקת מעבדה לפני תחילת השיווק שלה, ותוצאותיה מפורסמות בצורה גלויה ובשקיפות ללקוחותינו באתר החברה, בעמוד בדיקות המעבדה. כך מאפשרים לך לדעת במדויק מה תקבל בסדרה הספציפית שזה עתה רכשת.
מהיום אתה יודע שהכח בידיים שלך.
הבריאות שלך היא לא משחק – ליקוריץ קונים רק אם הוא נבדק!
הבהרה: אנחנו בחברה מעריכים את תרומתו של פרופ' מיכאל אבירם בזכות מחקריו על הליקוריש. פרופ' אבירם הינו מדען בסיסי החוקר מנגנוני תהליכים טרשתיים והשפעת נוגדיי חימצון על טרשת העורקים, ואינו קשור לחברה מסחרית כזו או אחרת. בין היתר, פרופ' אבירם חקר את צמח הליקוריץ בשלהי שנות התשעים.