לא רק ליקוריץ - נוגדי חמצון נוספים
חזרנו!
אחרי שדיברנו על נוגד החמצון, הליקוריץ, בואו נדבר על נוגדי חמצון מעולים נוספים ובכלל, מה הם נוגדי חמצון?
אז קודם כל – מה זה חמצון?
חמצון הוא תגובה כימית שבה אלקטרונים עוברים מחומר מסוים למחמצן. בתהליך החמצון יכולים להיווצר רדיקלים חופשיים, אשר מתחילים תגובות שרשרת הפוגעות בתאי הגוף.
נוגד חמצון, הנקרא antioxidant, מקטין את קצב תגובת החימצון של חומרים אחרים בסביבתו.
האם כל נוגדי החימצון יעילים באותה מידה? – מסתבר שלא ממש ולכן פותח מדד ORAC – OXYGEN RADICAL ABSORBANCE CAPACITY', אשר מודד את יכולת הספיגה של נוגד החימצון, המעידה על יעילותו. למשל לליקוריץ מדד ORAC של 102945 ולפרי האסאי יש מדד דומה ומרשים של 102700, שזה כמעט פי 30 מיין אדום וכמעט פי 50 מתפוזים. לא רע בכלל 🙂
במחקרים שנעשו על פרי האסאי נמצא שהוא מכיל פיטוסטרולים המסייעים להורדת רמת הכולסטרול ולחיזוק מערכת החיסון (4). הוא נקשר לרדיקלים חופשיים ונלחם נגד מחלות לב וכלי דם והזדקנות (2) ושומר על פעילות תקינה של הלב (5).
נוגד חמצון מרשים נוסף הוא המורינגה, עם מדד ORAC של 157600!
מחקרים על המורינגה גילו שהוא מעלה באופן משמעותי את רמת הפרשת האינסולין בגוף אצל נחקרים בריאים ואינסולין כידוע מוריד את רמות הסוכר.
בנוסף, נמצא במחקרים שהיא תורמת להורדת לחץ דם ולמניעת הופעה של יתר לחץ דם [12], להורדת רמות הכולסטרול בגוף ב-50% [13], לצמצם את הצטברות הפלאק בעורקים בכ-86% [13] ולהעלות את רמת הכולסטרול הטוב (HDL) בגוף, באופן משמעותי [14].
אז כן, לטבע יש המון מה להציע לנו, רק צריך לדעת מה לצרוך ובאיזה אופן.
בסרטון הבא נדבר על צריכה נכונה ובטוחה של תוספי תזונה.
2- Jensen GS, Wu X, Patterson KM, Barnes J, Carter SG, Scherwitz L. J Agric Food Chem 2008;56:8326–8333.
4 -Chin YW, Chai H, Keller WJ, Kinghorn AD. J Agric Food Chem 2008;56:7759–7764.
5- Rocha P, Carvalho LC, Sousa MA, Madeira SV, Sousa PJ, Tano T, Schini-Kerth VB, Resende AC, Soares de Moura R:. Vascul Pharmacol 2007;46:97–104.
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27276742/
[11] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637489309017439
[12] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2650080207
[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/
[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12738086/