כמוסה, כשמה כן היא, שומרת על תכולתה כמוסה (סודית, חסויה, מוחבאת). רבים שנוטלים כמוסות, לא יודעים כלל מה הן מכילות.
במאמר ננסה להסביר את סוד הכמוסות ואיך אפשר לדעת מה הן מכילות.
ממה עשויה כמוסה?
הכמוסה עצמה יכולה להיות עשויה מחומרים רבים, אשר הנפוץ שבהם הוא ג'לטין, אשר מסוגל להחזיק גם נוזלים אשר ממיסים כמוסות העשויות מחומרים אחרים.
נכון להיום, עם התפשטות "מגפת" הטבעונות, מרבית הכמוסות עשויות מתאית, שהיא ממקור צמחי, או מפולימר אכיל וחסר טעם שנקרא pullulan.
הכמוסה עשויה כך שעם בליעתה יתחיל תהליך של התמוססות אשר משחרר את תכולתה להיספג בגוף.
מה יש בתוך הכמוסה?
בתוך כמוסה יכולים להיות מספר מרכיבים כאשר חלקם פעילים וחלקם מיועדים למילוי תוכן הכמוסה, כדי שלא תהיה תחושה שהיא ריקה.
חומרי המילוי הנפוצים הם שמן חמניות בכמוסות בעלות תכולה נוזלית ועמילן תירס ועמילן תפוחי אדמה, במקרה של מילוי יבש. אלו חומרים שאין להם כל תפקיד בפעילות הכמוסה. חומרי מילוי אחרים הם תאית – אתיל צלולוז, אבקת חלבון, סודה לשתיה (סודיום ביקרבונט), קמח, קריאטין, לקטוזה, גלוטמין ועוד.
חשוב שחומר המילוי בכמוסה יהיה ניטרלי ולא אלרגני, על מנת למנוע תופעות לוואי לא רצויות הנובעות מחומר המילוי.
החומר הפעיל בכמוסה יכול להיות ממקור בודד או שילוב של מספר חומרים ממספר מקורות, מה הופך את תוכן הכמוסה לפורמולה.
מיצוי – הקסם של רצוי ולא רצוי
כאשר רוצים להשתמש ביתרונות של מקור צמחי, למשל, חייבים להתייחס גם לחסרונות של אותו מקור, ותמיד יש גם חסרונות.
לדוגמה, בשורש ליקוריץ יש מרכיב טוב בשם גלברידין, אבל גם מרכיב פחות טוב בשם חומצה גליצריזינית, הידועה בשם גליצריזין, אשר השפעתה על הגוף עלולה להיות שלילית.
בתהליך של מיצוי ניתן לבחור אילו רכיבים אנחנו רוצים להוסיף לכמוסה ואילו רכיבים אנחנו רוצים להרחיק כדי שלא יכנסו לכמוסה.
ישנן שיטות רבות למיצוי, המבוססות על ערבוב צמח גרוס או טחון בחומר ממס, אידויו של החומר הממס ויבושו של חומר התוצאה. נציין רק ששיטות המיצוי יכולות להשפיע על כמות החומר הפעיל בתוצאה, אך לא על המבנה הכימי שלו. גלברידין ישאר גלברידין בין אם המיצוי הוא מים, אלכוהול לסוגיו (אתילן, מתילן וכו'), אצטון או חומר ממס אחר או שילוב שלהם.
לפעמים כדאי לערבב חומרים פעילים מצמחים שונים וכך לקבל תוצאה שמגבירה את הפעילות החיובית של כל אחד מהצמחים בנפרד.
בפורמולת ליקוריץ פלוס 123 בחרנו לשלב מיצוי של שורש ליקוריץ, המכיל גלברידין ברמה גבוהה וגליצריזין בכמות זניחה (שאינה עוברת אפילו את סף המדידה של מכשירי מדידה מדוייקים כגון HPLC), עם מיצוי משורש ג'ינג'ר, המכיל ג'ינג'רולים – נוגדי חמצון עוצמתיים, וצמח ציפורני חתול.
רשימת הרכיבים אומרת הרבה
לא רבים יודעים, אבל רשימת הרכיבים שנמצאת על תווית או אריזה של כל מוצר מזון או תוסף תזונה, מסודרת על פי כמות הרכיב במוצר, בסדר יורד. המשמעות היא שהרכיב שכמותו הגדולה ביותר מכל מרכיבי המוצר, יופיע ראשון, אחריו יופיע הרכיב שכמותו שניה בתור וכך הלאה.
כך, למשל, ממרח פופולרי של אגוזי לוז עם קקאו מתברר כממרח שהמרכיב הראשי בו הוא סוכר, השני הוא שמן צמחי ורק במקום השלישי מגיע מקומם של אגוזי הלוז ואחריהם שאר הרכיבים.
איזו כמוסה אתם בוחרים?
על פי מה שקראתם במאמר, איזה מהמוצרים הבאים הייתם בוחרים?
בתוויות 1 ו-2 ניתן לראות שמתוך 500 מ"ג חומר בתוך הכמוסה, רק 100 מ"ג הם חומר פעיל ביולוגית. המשמעות היא ש-80% ממילוי הכמוסה הוא חומר מילוי (עמילן תפוחי-אדמה), ולמעשה, מחיר המוצרים הוא על 20% מהתכולה.
בתוית מספר 3 ניתן לראות שבכמוסה יש 100% חומר בעל פעילות ביולוגית ואין כלל חומרי מילוי – מקבלים תמורה מלאה למחיר.
כמו כן, ומאחר ולא רשום על התוית, יש לבדוק את רמת הגלברידין (אותו אנטיאוקסידנט ממשפחת הפוליפנולים) בכל מוצר.
קנית תוסף תזונה המכיל ליקוריץ? – בדוק את התווית.
עוד לא קנית? – בקש לראות את תווית המוצר לפני הקניה כדי לעשות החלטה מושכלת.
לבריאות.